Gravitationslinser

Vi ved stadig ikke hvordan de første stjerne og galakser i vores univers blev dannet og så ud. Selv med de bedste teleskoper som vi har i dag, kan det være svært at finde galakser som udsendte lys kort tid efter at vores univers var blevet født. Men der er en måde, hvormed universet hjælper os med at se længere ud.

Lisa Bech Christensen

Ifølge Einsteins teorier vil samlinger af tunge galakser afbøje lyset ligesom en kæmpe linse, hvorved lysstyrken fra fjerne galakser bliver stærkere. Gravitationslinser virker derfor som naturens egen forstørrelsesglas.

Til dette foredrag kan I høre om hvordan forskere bruger gravitationslinser som et redskab til at veje galaksehobe, måle hvor hurtigt universet udvider sig, og finde de allerfjerneste galakser i det tidlige univers.

Zoom møde detaljer
Emne: Gravitationslinser ved Astrofysiker Lisa Bech Christensen
Tid: Maj 12, 2021 19:30

Deltag i Zoom foredrag

Se eller gense foredraget her