Nyt om Star Party

 • Daystar Quark erfaringer
  ved Thomas Jensen. Foredraget kommer primært til at handle om Thomas erfaringer med Daystar Quark H-alpha filter til Solobservationer, hvorfor han har valgt en sådan én, kontra et mindre solteleskop; samt fordele og ulemper derved. Han vil desuden ganske kort […]
 • Teleskopbyg og spejlholdere
  Indlæg, Torben Taustrup orben vil fortælle om TOC teleskopbyggeri og vil komme ind på de udfordringer som en god konstruktionen af spejlceller giver. Mange har spændt fulgt deres arbejde med få styr på fastholdelse af spejlene i deres nye hjemmebyggede […]
 • Målinger og observationer af Solen
  Foredrag John Valentin Mikkelsen John vil fortælle om hans observationer af solen og de resultater han har fået.Måling af kantmørkning, granulering, umbra og penumbra temperatur, rotation, soldiameter med mere. Det er første gang at vi på star party for et […]
 • Astrofoto på Alt-Az montering
  Foredrag Niels Haagh De fleste amatørastronomer bruger polarjusterede, ækvatoriale teleskopholdere, når de tager astrofotos. Nye udviklinger gør det muligt at tage billeder af samme kvalitet ved hjælp af alt-az monteringer, og tit er et alt-az-monteringer et godt alternativ til den […]
 • Asteroide observationer
  Observationer og målinger på asteroider. En af Danmark mest ambitiøse asteroide observatører, Kim Lang, vil fortælle om de resultater og observationer han lavet de sidste par år. Som mange nok ved måler variationen på asteroider over flere nætter for at […]

Husk dette er en hobby, så sørg for at få et fantastisk Star Party.

For at Star Party skal forløbe så godt som muligt har vi regler og anbefalinger omkring.

 • Lys fra lygter, biler, mobiler, bærbare, elektronik.
 • Laser-pointere
 • Omgang med andres teleskoper
 • I lejren
 • Allergier, parfume, deo m.v.
 • Biler til og fra.

Undgå enhver form for lysforurening.

Følg strengt lysregler, der er meget lidt tolerance for lysforurening. Hele formålet med at tage et mørkt sted hen, er jo at der skal være mørkt så vi kan observere svage objekter, lave astro-fotos m.v.

Når dine øjne er tilpasset mørket, kan du faktisk se temmelig meget. Mange astronomiske objekter er temmelig svage, og du skal vænne dig til mørket. Af samme grund, modstå trangen til at tage bruge lys. Forbered dig i stedet inden det bliver helt mørkt.

Intet klart lys – Det er den vigtigste regel for Star Party,  at holde det mørkt. Ingen hvide lommelygter, ingen cyklelygter, ingen brug af mobiltelefoner eller PDA’er som lommelygte, ingen kamerablink, LED’er fra elektronisk udstyr.

Hvis du føler, at du har brug for en form for lys, så brug dæmpet rødt lys – Svagt rødt lys bedst – det er hvad mange amatør astronomer bruger til at læse deres stjernekort m.v. En lille rød dæmpet LED lommelygte er fantastisk. En lille dæmpet lommelygte med et stykke rødt cellofan strakt over fronten kan fungere fint.

Hvis der alligevel er risiko for at ødelæge andres nattesyn, advar dem først, så de kan kigge væk eller lukke øjnene.

Bemærk at svagt lys IKKE er det samme som rødt lys. Uanset farven på dit lys skal det være meget svagt.

Peg altid nedad med lyset.

Mobiler og bærbare computere

Ufiltrerede bærbare computere er et stort nej – Bærbare computere (selv dem med en “nattilstand”) kan være lyse nok til at kaste skygger. Laptops udenfor kun tilladt hvis skærmen er dimmet helt ned og har rødt folie for.
Samme gælder for mange mobiltelefoner. De skal være dæmmet helt ned og du skal være 100% sikker på du ikke ødelægger andre nattesyn.

Elektronik

Tjek dit udstyr hjemmefra. Afdæk al form for lys fra dit udstyr. Kraftig tape over LED’er m.v.

Biler

Ingen billygter, lys fra bildøre, kabinelys og bagagerum. Skal du have adgang til bilen efter mørkets frembrud, skal du parkere din bil udenfor observationspladsen.

Hvis du forlader Star Party mens der observeres, gør lidt væk med parkeringslys før du bruge normalt lys.

Laser-pointere

De bør kun bruges i stærkt begrænset omfang folk til at påpege genstande på himlen. Så ikke noget med at stå at vise hele himlen frem med sin laser-pointer.

Telt og campingvogne.

Sørg for mørke-lægnings gardiner i campingvogn og telt, hvis der skal tændes lys derinde.Telte er ikke lyssikker, så lys tændt inde i telt er også til stor gene for andre. Samme med døråbninger i campingvogne osv.

Ved teleskoperne

Vær høflig – De fleste mennesker vil med glæde dele deres teleskoptid med dig, men spørg først. Brug også sund fornuft. Nogen, der leder efter et svagt objekt, vil måske have, at du venter til de er færdige, men måske ikke.

Hav intet i dine hænder, når du ser gennem andre teleskoper. Nogle teleskoper har fri adgang til optiske flader, så hvis du taber eller spilder noget, kan det nemt have store konsekvenser.

Rør ikke ved teleskoper og andet udstyr, medmindre ejeren instruerer dig.

Dine fingre kan beskadige følsom optik og spejle

Sprøjt ikke myggemiddel i nærheden af ​​teleskoper. Det kan være en rigtig god ide med anti-myg midler, men sprøjt det på godt væk fra teleskoper.

Tag ikke mad og drikke rundt ved teleskoperne.

Rygning omkring teleskoper forbudt – Røg skader optik og andres lunger

Se ikke bare én gang i et teleskop – Når alle har set det første objekt i et teleskop, flyttes det typisk over på et nyt objekt. Så kom tilbage igen, måske er der et nyt objekt at observere. Mange tager også imod anmodninger.

På lejren

Undgå støj om morgen indtil 12:00 på gange og soverum. Du måske har sovet natten igennem, men der kan sagtens være folk som lige er kommet i seng efter en lang observationsnat og har brug for søvn.

Allergier.

Der er nogle som lider af parfume allergi. Derfor bedes du undgå enhver form for brug deodoranter med dufter, hår produkter med dufte osv.

Wi-Fi

Der er Wi-Fi i hovedbygningen, men forvent ikke høj-hastighedsforbindelser.

Snorken

Kan du ikke klare lyden af snorken, bør du medbringe øre-plugs.

Strøm

Medbring selv forlængerledninger m.v.

Affald og oprydning

Ryd op efter dig selv. Efterlad intet affald.

Tøj

Medbring varmt tøj – en trøje eller jakke, da luften afkøles hurtigt efter mørke. Klæd dig efter vejret, omkring 10 grader køligere end det, der er forudsagt. Det er altid noget koldere, at stå stille ude ved teleskoperne end man forventer.

Planlæg din afgang

Af hensyn til andre bør afgang fra Star Party ske mellem 09:00 – 10:00, 12:30 – 13:00 eller 17:30 – 21.00

Efter 21:00. Du er meget velkommen til at blive og observere og køre hjem i løbet af natten. Du skal blot parkere bilen uden for området foran bygningen. Parkering anvises.