Kompedal Star Party og Astronomisk Selskab Zoomer ind. Onsdag d. 9. juni kl. 20:00
Deep sky astrofotografi – Et teknisk foredrag om lysfotonernes vej gennem fotochippen til et deep sky foto. Ved Thomas Jensen
Astrofotografi har mange facetter og spænder bredt fra videnskabelig fotometrisk måling, planetariske snap-shots til deep sky fotos, med billedbehandling som er en mellemting mellem sandhed og kunst. Alle overnævnte har dog en ting til fælles; Astrofoto er nørdet og teknisk.
For en deep sky astrofotograf er der en evig jagt for at optimere Signal to Noise forholdet (SNR), og få det skarpeste billede med den største farvedybde (bitdybde). I foredraget vil jeg komme ind på CMOS chippen og hvordan følgende parametre påvirker det endelige resultat; Sky-fog (baggrundslys), Gain, eksponering, offset, dark current, amp glow (køling), flats, darks, dark flats, dither, antal frames og endeligt hvordan disse giver det bedste Signal to Noise som vi alle efterstræber.
Zoom møde detaljer
Emne: Teknisk foredrag om lysfotonernes vej gennem fotochippen
D. 26. maj kl. 20:00
Ved Leonardo Orazi, manden bag programmet.
Voyager, program til systemintegration og automatisering af astrofotografering
Der har været talt en del omkring software til automatisering af ens astrofotografering. Maxim DL, PRISM, TheSkyX, ACP, CCD Autopilot, CCD Commander, N.I.N.A, SGP, Voyager m.fl. Programmet Voyager er blevet nævnt flere gange, som et rigtig godt produkt til amatør astronomer, som gerne vil automatisere og gøre det nemmere at lave sine observationer.
Om Voyager Voyager er et integrationsprogram, der har grænseflader til programmer fra tredjepart for at få dem til at arbejde sammen og opnå praktiske resultater ved hjælp af en enkelt managementkonsol. Voyagers mål er at reducere brugerinteraktion med de forskellige programmer, der er nødvendige for sine observationer, og dermed flytte fokus over på selve optagelsen.
Voyager blev i sin tid udviklet til brug til amatør astronomer, der tager afsted til en mørk himmel for at tage deres billeder. Voyagers funktioner og pålidelighed er i dag blevet videreudviklet og er dermed meget nyttige for dem, der laver deres astrofotografering fra et permanent sted.
Hvert gemt minut er et optjent minut til optagelse af fotoner. Som vi sit alle ved, fungerer tingene ikke altid perfekt – guidestjernen går tabt, en sky passerer forbi osv. Voyager er designet til maksimal genopretning og pålidelighed, når disse ting sker.
Præsentation af Voyager Så vi er glade for at Kompedal Zoomer, kan afholde en præsentation af programmet, ved Leonardo Orazi, manden som står bag Voyager. Der vil være en præsentation af programmet og mange af den funktioner, samt en Q&A hvor vi kan komme nærmere ind på detaljer.
Vi tror det kan have interesse for rigtig mange amatør astronomer der dyrker astrofotografering, da Voyager tilbyder de rigtige funktioner til en ganske fornuftig pris. Deltag gerne, også selv om du ikke står for at skulle vælge noget tilsvarende software. Man bliver helt sikkert inspireret.
I dette foredrag vil astrofysiker Steven Desch, ASU, fortælle om den undersøgelse han lavede sammen med astrofysiker Alan Jackson, ASU, omkring dette første bekræftede interstellare objekt “1I/’Oumuamua. Deres arbejde viser at objektet er en klump nitrogenis, som den vi finder på overfladen af Pluto, og sandsynligvis et fragment fra overfalden af en ‘exo-Pluto’
Ekstra , Dværgplaneten Haumea, dens ring og form
Untitled Document
Efter foredraget omkring “1I/’Oumuamua, vil han fortælle om hans arbejde med dværgplaneten Haumea, hvor amatør astronomer i Europa har hjulpet med at identificere dens ring og dens form.
Zoom møde detaljer Emne: “1I/’Oumuamua: Den nærmeste exoplanet, v/Steven J. Desch
Se en rigtig god intro video fra fra ASU School of Earth and Space Exploration
Lidt om “1I/’Oumuamua
1I/‘Oumuamua er det første interstellare objekt, der er detekteret passerer gennem solsystemet. Der har sidenhen været mange spekulationer om objektet og dens usædvanlige form, oprindelse, alder, afvigende bane m.v. Ja mange har spekuleret i om det var et rumskib.
Nu har to dygtige forskere, Steven J. Desch og Alan P. Jackson, med rigtig gode analyser fundet frem til en meget sandsynlig forklaring på hvad objektet er, dets form, hvad det består af og en del mere. Deres resultater er for nyligt offentliggjort på AGU og det er virkelig spændende læsning. Det er rigtigt godt eksempel på et spændende objekt, masser af spekulationer, og solidt videnskabeligt arbejde.
Lidt om Haumea
Haumea er en dværgplanet, der ligger uden for Neptuns bane. Det blev opdaget i 2004. Det er sandsynligvis det tredjestørste kendte transneptuniske objekt efter Eris og Pluto.
Haumeas masse er omkring en tredjedel af Pluto og 1/1400 af Jorden. Selvom dens form ikke er blevet observeret direkte, er beregninger fra dens lyskurve i overensstemmelse med, at det er en Jacobi-ellipsoid (den form, det ville være, hvis det var en dværgplanet) med dens hovedakse dobbelt så lang som dens mindre. I oktober 2017 annoncerede astronomer opdagelsen af et ringsystem omkring Haumea, der repræsenterer det første ringsystem, der blev opdaget for et trans-neptunistisk objekt. Haumeas langstrakte form sammen med dens hurtige rotation, ringe og høj albedo (fra en overflade af krystallinsk vandis) menes at være konsekvenserne af en kæmpe kollision, som efterlod Haumea det største medlem af en kollisionsfamilie, der inkluderer flere store trans -Neptuniske objekter og Haumeas to kendte måner, Hiʻiaka og Namaka.